06-01-13

12. Over drie koningen en 20*C+M+B+13

GH-SLIDE 02.jpgIeder jaar, op 6 januari, vieren we driekoningen. Veel liever spreken wij over de drie wijzen. Het bezoek van die kleppers aan kindje Jezus wordt ook Epifania genoemd.

Epiphania betekent zoveel als verschijnen. In het Grieks betekent ‘epi’: op, en ‘phainoo’: tonen of schijnen.

Kort na de geboorte van Christus liggen een aantal herders, volgens sommigen goed zat, in een nabijgelegen veld. Er verschijnt hen een engel met goed nieuws en zo zijn zij de eersten om het pasgeboren kindje (waarschijnlijk in een grot) te bewonderen.

De wijzen, een zwarte, een gele en een rode, zoals onze Belgische vlag, komen ook aan de receptie van het moederhuis en hebben goud, wierook en mirre bij. Mirre is een welriekende zalf. Zij worden Balthasar, Melchior en Caspar genoemd.

Omdat er sprake is van de drie koninklijke geschenken spreekt men ook van de drie koningen. In 1164 brengt men hun relieken over van Milaan naar de Dom van Keulen.  Nog niet zo eeuwig lang geleden heeft men het graf van de drie koningen geopend en snel terug dichtgedaan, want daar lagen toch wel 4 skeletten in zekers.

De kerk ziet de drie wijzen als missionarissen. Vandaar dat de paus op deze dag traditioneel een aantal bisschoppen benoemt.

De Grieken zelf vieren Theophania (Godverschijning). Dit verwijst naar het doopsel van Jezus in de Jordaan door Johannes de Doper.

Als de duitstalige zangertjes een cent, een snoepje of een stuk fruit krijgen, wordt er in krijt op de deur geschreven: 20*C+M+B+13. Sommigen zien daar Casper, Melchior en Balthasar in, tussen het nieuwe jaartal. De betekenis is echter wel wat anders: CMB betekent hier Christus Mansionem Benedicat, wat zoveel betekent als Christus zegene dit huis (in 2013).

Als men niets geeft, dan zingen ze bij ons:

Hoog huis, laag huis, er is een gierige pin in huis.

 

23:56 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.